Svakodnevne greške koje pravite sa kuvalom: A retko ko zna da su opasne po zdravlje

1040
Foto: crnopile.com

U većini savremenih domaćinstava danas ćete zateći ketler (kuhalo). Ketler je sjajan, ali samo ne zaboravite da odmah prespete vodu iz njega. Instant vrijeme zahteva i instant kafu i čaj, a nema boljeg rješenja za to od ketlera koji za manje od minut obezbjeđuje ključalu vodu. I baš zato što je tako brz, često nam se dešava da ga uključimo, zaboravimo na njega i vratimo se poslije pola sata.

Foto: pinterest.com

Ništa strašno, ponovo ga uključimo, sačekamo da voda proključa i skuvamo sebi napitak po želji. I tu pravimo veliku grešku.

Naime, stručnjaci kažu da voda koja je proključala dva puta oslobađa arsen, nitrate i fluor, a iz nje se gubi i sav kiseonik i azot. Uvijek je preporučljivo vodu prokuvati jednom, jer tako iz nje uklanjate štetne materije. Ali kada je prokuvate drugi put, njen hemijski sastav se mijenja, pa zdravi minerali postaju štetni.

Foto: pinterest.com

Tako povećana konzumacija arsena može da dovede do raka, srčanih i neuroloških oboljenja i neplodnosti. Veća količina nitrata je izuzetno kancerogena, a fluor izaziva neurološke probleme. Prema tome, kažu stručnjaci, ako ste već zaboravili da je voda proključala, prospite je pa naspite novu, prenosi zenskica.

Izvor: zenskica.com

SHARE

LEAVE A REPLY