Mogu da budu opasne po zdravlje: Ove namirnice nikako ne stavljajte u mikrotalasnu!

608
Foto: crnopile.com

Zivot se danas sveo na brzu hranu. Vecina stanovnista je u radnom odnosu tako da mnogima je stalo da se odmore posle posla. A na pamet im ne pada da spremaju kuhanje ili ti neku recimo zdravu hranu.

Krećem od sebe. Ja prvo sto radim kad idem sa posla odlazim u radnju  gdje kupujem hranu. I naravno dok dodjem u stan to je se vec ohladilo. Ali sva sreca oslanjam se na mikrovalnu koja ce mi tako lijepo pogrijati i bice kao da je tek peceno. .

No do skora nisam imala pojma da mikrovalna moze biti veoma kobna za nase zdravlje ukoliko je ne koristimo onako kako bi trebali. To jest pojedine namirnice je zabranjeno ubacivat u mirkovalnu. A zbog cega procitajte ispod.

Ubacivanjem nekih od ovih namirnica u mikrotalasnu rizikujemo nastanak bakterija i klica koje uzrokuju trovanje. Zato izbegavajte da ih zagrevate u ovoj pećnici.

Krompir

Ako kuvani krompir stoji neko vreme na sobnoj temperaturi, lako se mogu razviti bakterije klostridium botulinum. One se u mikrotalasnoj ne mogu uništit, kao što je slučaj kada zagrevano na rigli ili rerni. Ukoliko se ove bakterije ne unište mogu da dovedu do trovanja.

Foto: pixabay.com

Sirova piletina

Piletinu može isključivo da se konzumira dobro termički obrađena kako bi sve potencijalne bakterije bile uništene. U mikrovalnoj ovo meso može samo da se zagreje a nikao da se ispeče.

Pržena jela

Masni pomfrit ili pečeno povrće takođe ne smeju u ovu pećnicu. Kada se ulje zagreva, nastaju gasovi koji mogu da budu štetni po zdravlje.

Foto: pixabay.com

Pirinač

Pirinač biste nakon jela uvek trebali da stavite u frižider, jer se izuzetno lako kvari i razvija bakterije. Samo držanje na sobnoj temperarturi je rizično, a posebno ukoliko se zagreva u mikrotalasnoj.

Izvor: crnopile.com

SHARE

LEAVE A REPLY